pátek 29. ledna 2010

Iniciativa Ondřeje Lišky na podporu komunitních - je to ještě živé téma?

Ondřej Liška, ministr školství, mládeže a tělovýchovy pronesl v rozhovoru pro časopis Moderní vyučování, publikovaný dne 22.3.2008 následující slova:


Komunitní škola je pro mě školou, která se nebojí otevřít veřejnosti v lokalitě svého působení. Školou, která vnímá kulturní, sociální a vzdělávací potřeby místa, kde působí, a má kromě klasického vzdělávání žáků ambici vytvářet nabídku aktivit, které budou uspokojovat místní potřeby v oblasti celoživotního učení. Je školou, která žije a rozvíjí se spolu s občany a opouští tradiční formu nadřazené "kamenné" instituce, která nepotřebuje komunikovat s okolím. Školou, která se svou otevřeností hlásí k principům spuštěné reformy našeho školství a sebevědomě prezentuje široké veřejnosti svou práci s žáky a kvalitu svého školního vzdělávacího programu.

Velmi podporuji myšlenku role školy jako Centra rozvoje místní komunity (v oblasti vzdělání, kultury, podpory místního partnerství, zapojování rodičů a seniorů do života školy, konkurenceschopnosti místní ekonomiky, ... apod.). Přál bych si co nejvíce takových škol a budu podporovat všechny, které najdou odvahu naplňovat moderní evropské trendy ve vzdělávání.

V rámci resortu MŠMT zřizuji pracovní skupinu (jejímž členem je i Ing. Vladislav Vik a další odborníci v dané oblasti), která se věnuje rozvoji konceptu komunitních škol. Bude nacházet a odstraňovat překážky související s dosud platnou legislativou, meziresortními kompetencemi jiných ministerstev (např. v oblasti práce a sociálních věcí) a připraví podklady pro systémovou podporu komunitních škol v rámci ESF (Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost).


Článek je k dispozici na adrese:
http://www.zeleni.cz/8548/clanek/skola-a-komunita/

P.S.: Vážím si snahy Ondřeje Lišky o reformu školství obecně, ale samozřejmě aktivity na podporu komunitních škol se mi líbí nejvíc. Ale uběhly dva roky a systémový projekt tady stále není. Samozřejmě to není jeho chyba - spíše je potíž v celé té ministerské mašinérii, která je jako pomalu jedoucí, těžkotonážní stroj. Když teď zkusíte otočit volantem, tak než se všechna ta zatuhlá kolečka pohnou, bude vás to stát hromadu sil a možná ani nikam nedojedete. Ale přesto mám otázku: Vrátil by se Ondřej Liška k tomuto tématu, kdyby se stal znovu ministrem?

1 komentář:

  1. Odpověď na tuto otázku by zajímala i mně. Jelikož koketuju s myšlenkou, že budu (moooožná) Zelené volit, bylo by dobré, kdyby se projevili nějakými pozoruhodnými činy.:-) Například neutuchající podporou konceptu komunitních škol.

    OdpovědětVymazat