neděle 14. února 2010

BAMBUSOVÁ ŠKOLA: Nápady pro lepší vzdělávání

Výstava Bambusová škola, která nabízí vítězné architektonické návrhy z prvního kola mezinárodní soutěže 2009 Open Architecture challenge : New Classroom Design, je od 10. února k vidění v prostorách Galerie Národní technické knihovny v Praze. Jedním z finalistů se stal také český projekt na výstavbu škol v Nepálu.
Většina návrhů přináší velmi nápaditý a osobitý přístup. Ať už jde o využití přírodních a obnovitelných zdrojů pro výstavby škol, ale také třeba o využití vlastních zdrojů pro teplo, elektřinu či vodu. Dokonale propracované nápady jsou vyhotoveny na velkých arších papíru.

Vítězným projektem se stala Komunitní škola Teton Valley v USA, která se skládá z pětadvaceti různých částí a je v podstatě soběstačná.  O této škole jsme psali už v článku Jak vypadá běžná americká škola. Design team této soukromé školy uspořádal řadu pracovních schůzek a workshopů se studenty, učiteli, rodiči a dalšími členy komunity, na kterých začali začít definovat a odhalovat požadavky školy, přičemž ovšem měli zároveň neustále na paměti potřeby rozvojove daného území. Tento proces vedl k vývoji prostor, které by  okamžitě sloužit jak škole a tak okolní komunitě. Více naleznete na stránce  věnované projektu Teton Valley community school.  
 
Jedním z finalistů se stal také český projekt na výstavbu škol v Nepálu. Český tým ve složení Martina Sobotková, Petr Koster a Soňa Huberová se zúčastnil se svým projektem „Bambusová škola“ zmíněné soutěže, kterou pořádá nezisková nadace Architecture for Humanity. Podle jejích informací bude za pět let potřeba zřídit 10 milionů nových tříd ve více než 100 zemích světa.

 
Odkazy:
http://www.epuls.cz/k-videni-na-vystave/732-bambusova-skola-napady-pro-lepsi-vzdelavani
http://www.tetonvalleycommunityschool.com/
http://www.facebook.com/pages/Teton-Valley-Community-School/134158304137

2 komentáře:

  1. ČR je komunitní na více frontách!!
    V neděli 14.2.2010 se v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově v Brně uskutečnil benefiční koncert Spirituál Kvintetu a skupiny Svítání. Akci organizovalo Oddělení humanitární pomoci, rozvojové spolupráce a krizového řízení Diecézní charity Brno (DCHB) a její výtěžek je určen na výstavbu školky v arcidiecézi Bulawayo v Zimbabwe, kde již několik let DCHB podporuje projekt školní docházky a sirotčinec.
    Kdo tam byl, neprohloupil a navíc mohl přispět na dobrou věc.
    OB

    OdpovědětVymazat
  2. Dekuji za tento komentar. Prave proto, ze ne vsichni vedi a vidi vsechno bude dobre, kdyz o tom budeme vy i ja vice psat a informovat.
    Preji Vam krasny den.
    Marek Lauermann

    OdpovědětVymazat