neděle 18. dubna 2010

Národní fórum 2010 - Výroční konference Národní koaliace pro komunitní školy

Národní koaliace pro komunitní školy uspořádala ve dnech 7. až 9. dubna ve Philadelphii (Pensylvanie, USA) každoroční konferenci, známou jako Národní fórum 2010, tentokrát pod názvem "Budování inovativních partnerství pro úspěch žáků - Klíč k americké budoucnosti".

Tato celonárodní konference je mimo jiné jedním z výsledků nově vytvořeného partnerství, které Národní koaliace pro komunitní školy uzavřela s Netterovým centrem pro komunitní partnerství s cílem přesvědčit různé skupiny klíčových představitelů, majících zájem na zlepšování podmínek a výsledcích mladých lidí napříč americkým národem.


Plenární zasedání bylo rozděleno do několika tematických skupin: 

  • Zdraví a vzdělávání - Spojnice jdoucí napříč komunitními školami

  • Místní samospráva a školní lídři - partneři pro komunitní školy

  • U.S. Ministerstvo školství - podpora komunitním školám

  • Vytváření prostoru pro výkonné učitele v komunitních školách

  • Demystifikace filantropie a vaše vztahy s dárci
Mezi panelisty bylo možno nalézt Kathleen Sebeliusovou, U.S. ministryni pro zdraví a služby občanům, Amy Gutmannovou, prezidentku University of Pennsylvania, Randi Weingartenovou, prezidentku Americké federace učitelů, Marka Rigdona, viceprezidenta a ředitele Globální filantropické strategie a programů JPMorgan Chase Foundation, Jose Rico, zástupce ředitele z White House Initiative for Excellence in Hispanic Education (Iniciativa Bílého domu pro kvalitu v Hispánském vzdělávání) a mnoho dalších. Z video záznamu pozdravil účastníky americký ministr školství Arne Duncan. Kromě těchto osobností politického života samozřejmě vystoupili i zástupci řady programu a státních či regionálních iniciativ na podporu komunitních škol i zástupci komunitních škol, které představují příklady dobré praxe pro ostatní.
Celkem bylo možné navštívit více než 80 worskhopů a dílen, přičemž dokumenty a handouty k jednotlivým tématům si můžete prohlédnou zde. Velmi zajímavá byla sekce Komunitní školy v akci. Pokud se chcete dozvědět více, tak na této adrese naleznete celý program a můžete se také podívat na video záznamy nejzajímavějších plenárních vystoupení.

Přeji Vám příjemné a inspirativní čtení.

3 komentáře:

  1. Svěřím se s nápadem, který s článkem nesouvisí. Podle mě vedení komunitní školy by mělo přijmout někoho, kdo rejpe a hned tak něčemu nevěří. Protože komunitní škola musí spoustu věcí dělat jinak, a potřebuje rejpala, aby to nepřeháněla. Čili 1) Komunitní škola dělá věci jinak. 2) Mohla by to přehánět, tak potřebuje rejpala. 3) Rejpalové mívají osobité vlastnosti, čili od vedení to pak chce zvláštní ohledy.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Dane,
    evidentně si na nějakou takovou pozici brousíš zuby. A já myslím, že by ses na to i hodil. Jakmile budu o nečem vědět, tak s tebou počítám.:-)
    Marek

    OdpovědětVymazat
  3. Dík. Teď, při horečném psaní bakalářky, mě napadají další věci. Až mám pocit, že ta práce nejen že je dynamická, ale že už žije vlastním životem.
    Dan

    OdpovědětVymazat