pondělí 15. srpna 2011

Hugo Meisl aneb vynález moderního fotbalu

V červenci vyšel český překlad životopisu Hugo Meisla, jedné z nejvýznamějších osobností světového fotbalu, trenéra a tvůrce slavného wunderteamu, fotbalového funkcionáře a diplomata, jehož zásluhou se začaly systematicky hrát mezinárodní fotbalové poháry mj. i předchůdce dnešní Ligy mistrů. Je škoda, že i když je jeho jméno v německy mluvících zemích pojmem, tak v jeho rodných Čechách o něm máme jen malé povědomí.

Hugo Meisl se narodil 16. listopadu 1881 v Malešově, asi sedm kilometrů od malebného středověkého hornického města Kutné Hory. Jeho vnuci, historikové Andreas a Wolfgang Haferovi, vykreslují fascinující portrét Hugo Meisla založený na důkladných rešerších. Kniha popisuje velkou epochu fotbalu stejně napínavě jako člověka Hugo Meisla, jenž žil celým srdcem pro svůj sport a musel přitom bojovat proti četným i antisemitským předsudkům. Ne náhodou byl jeho pohřeb v roce 1937 v tehdy již téměř nacistické Vídni událostí prvořadého významu.

Hugo Meisl byl FIFA vyhlášen jedním z 10 nejlepších trenérů historie, byl uveden do Síně slávy FIFA a také Síně nejvýznamějších židovských sportovců. V době konání fotbalového ME v Rakousku v roce 2008 bylo jeho jméno mnohokráte připomínáno. V roce 2007 byla kniha Hugo Meisl aneb vynález moderního fotbalu navržena na Německou Sportovní knihu roku. Teď si ji můžeme přečíst i my a jsem přesvědčen, že v ní nalezne mnoho inspirace nejen učitel sportu, ale také historie a společenských věd. Neměla by proto chybět v knihovně žádné školy, která chce mapovat a pokrývat dosud tmavá místa naši historie. Prozatím je k zakoupení na portále internetového knihkupectví Silvarium. Přeji Vám příjemné čtení.


Žádné komentáře:

Okomentovat